Andra hjulspel

Det finns egentligen flera olika hjulspel som kanske egentligen inte brukar placeras i den kategorin. Då tänker jag på spel som bygger på snurrandet av ett hjul, alltså Roulett och olika ”Lyckohjul” till exempel. Det finns ju en hel del olika typer av spel som faktiskt bygger på snurrandet av ett hjul.

 

Roulette

Roulettspelet är ett av de spel som bygger på att man snurrar en typ av hjul. Här berättar vi lite om hur det spelet är uppbyggt och ser ut. Numren på rouletthjulet går mellan 1 och 36 plus nollan. Rutorna med nummer ligger i en fördjupning i hjulet så att den lilla vita kulan dealern kastar ut ska kunna lägga sig på en av dem för resultat. När man spelar går det till så att spelaren eller spelarna först lägger sina satsningar på bordet och sedan snurrar dealern hjulet och kastar den vita kulan motsols i hjulet och när kulan stannat är resultatet klart.

Siffrorna som är utplacerade på rouletthjulet är fördelade så, att alla ojämna nummer har nästa högre tal mitt emot sig på hjulet och samma sak gäller för de jämna. Det gör att även om utplaceringen av numren kan se slumpmässig ut så är den inte det, utan matematiskt uträknad för en så jämn fördelning av numren som möjligt. Alla jämna tal har svart bakgrund och alla ojämna röd bakgrund i sina rutor, nollan har en grön bakgrund och samma gäller för dubbelnollan om det är amerikansk roulette.

”Lyckohjul”

Är en liten kategori för sig, du har med all säkerhet sett ett någon gång, ja kanske till och med spelat på ett. Det kan vara allt från ett hjul där man kan vinna choklad, gosedjur, pengar eller andra små presenter. De spel där man vinner choklad, leksaker eller annat bygger på att man som spelare köper ett eller flera nummer, av dem som finns utplacerade på hjulet. När alla insatser är gjorda snurrar den som håller i spelet på hjulet. En liten pil av böjbart material smattrar mellan de olika ekrarna som finns mellan siffrorna. När hjulet stannar markerar pilen det nummer som vunnit. Då får du som spelare plocka ut din vinst, på vissa spel kan du vinna andra och tredje pris om ditt nummer befinner sig bredvid det vinnande.

På de hjul man kan vinna pengar brukar det fungera lite annorlunda. Då köper du inga siffror i förväg utan det handlar om att du antingen är med i en gameshow som Lyckohjulet för att du köpt en lott. Eller så har du helt enkelt lagt en insats för att spela. På hjulet är det istället för siffror, olika ”tårtbitar” där den eventuella vinsten står markerad. Sedan fungerar det som på föregående, du snurrar själv hjulet eller så gör den som håller i spelet det. Sedan vinner du det som står på tårtbiten pilen pekar på när hjulet stannat.

Spela gratis